Beweegrichtlijn of beweegnorm: Welke is de juiste?
Iedereen weet dat bewegen goed voor je is. De vragen die vaak gesteld worden zijn: “Hoeveel moet ik dan bewegen?” “Is dit voor iedereen hetzelfde of is er een richtlijn voor verschillende leeftijden?” Mensen denken vaak nog steeds aan de beweegnorm: 30 minuten per dag matig intensief bewegen. Bestaat deze norm nog wel? Sinds 2017 is de beweegnorm vervangen door de beweegrichtlijnen voor kinderen, volwassenen, ouderen en mensen met een fysieke beperking. In deze blog lees je wat het inhoudt.
Welke vorm van bewegen is nodig in de beweegrichtlijn?
De beweegrichtlijn vertelt ons verschillende dingen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen matig intensief bewegen en een aantal keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Bij ouderen is het zelfs belangrijk om elke week balansoefeningen te doen om te voorkomen dat ouderen vallen en iets breken in hun lichaam. Voordat ik een onderscheid maak tussen de verschillende leeftijdsgroepen is het belangrijk om te weten wat er verstaan wordt onder matig intensief bewegen, spier- en botversterkende activiteiten en balansoefeningen.
Matig intensief bewegen: Alle beweging die ervoor zorgt dat je hartslag omhoog gaat, maar je nog wel gewoon normaal kan praten wordt gezien als matig intensief bewegen. Wandelen, fietsen, huishoudelijke activiteiten zoals stofzuigen en ramen zemen of werken in de tuin. Dit zijn allemaal activiteiten die vallen onder matig intensief bewegen.
Spier- en botversterkende activiteiten: Dit zijn vooral activiteiten die kracht, uithoudingsvermogen en omvang van de spieren verbeteren. Denk hierbij aan krachttraining, intensief fietsen, hardlopen, dansen en verschillende spelsporten.
Balansoefeningen: Dit zijn oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de balans. Je moet denken aan yoga, staan op één been of een voorwerp van de grond rapen.
Beweegrichtlijn voor kinderen
Deze richtlijn is geldig voor kinderen van 4 tot 18 jaar. Het voornaamste doel bij kinderen is altijd: bewegen is goed, nog meer bewegen is beter. Kinderen kunnen deze beweging krijgen door allerlei verschillende activiteiten. Voor kinderen is het belangrijk om regelmatig buiten te spelen en in de natuur te zijn. Kinderen moeten daarnaast elke week aan deze beweegrichtlijn komen:
- Elke dag minstens één uur matig intensief bewegen. Langer, vaker en/of bewegen geeft extra bewegingsvoordelen.
- Doe minstens 3 maal per week een activiteit voor spier- en botversterkende activiteiten en voorkom veel stil zitten
Beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen
In de beweegnorm van volwassenen was het belangrijk om 30 minuten per dag matig intensief te bewegen, maar dit is veranderd. Voor volwassenen is dit veranderd naar een totaal tijd die gehaald moet worden over één hele week. Deze activiteiten mag je dus over verschillende dagen verdelen om tot 2,5 uur matig intensief bewegen per week te komen. Voor ouderen is de beweegrichtlijn exact hetzelfde als die van volwassenen, maar is het belangrijk om éénmaal per week balansoefeningen te doen. De volledige beweegrichtlijn voor volwassenen bestaat uit:
- Minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen. Belangrijk is om dit te verspreiden over meerdere dagen in de week. Langer en vaker bewegen is beter, maar minimaal 150 minuten per week.
- Minstens tweemaal per week spier- en botversterkende oefeningen, voor ouderen is het belangrijk om daarnaast nog éénmaal per week balansoefeningen te doen.
- Zorg ervoor dat je elke dag in beweging ben geweest en niet te lang achter elkaar stil blijft zitten.

Beweegrichtlijn voor mensen met een fysieke beperking
De beweegrichtlijn voor mensen met een fysieke beperking is anders dan de beweegrichtlijn voor kinderen en volwassenen. In de richtlijn zijn een aantal aanpassingen gedaan om ervoor te zorgen dat mensen met een fysieke beperking ook elke week aan de beweegrichtlijn kunnen voldoen. De beweegrichtlijn voor mensen met een fysieke beperking bestaat uit:
- Elke vorm van fysieke beweging telt en heeft een positief effect
- Kies zelf de manier van bewegen die binnen je grenzen valt
- Maak bewegen een vast onderdeel van je dagelijks leven

In deze blog heb je een inzicht gekregen in de beweegrichtlijn. De beweegnorm is niet meer actueel en er moet meer naar de beweegrichtlijn gestuurd worden. Ga zelf aan de slag met de beweegrichtlijn. Heb je klachten of heb je vragen over de beweegrichtlijn of hoe ik oefeningen kan doen om van mijn klachten af te komen?! Neem contact op met OrthoMedic via justin@orthomedic.nl of maakt direct een afspraak door HIER te klikken.