Chronische bekkenpijn; Wat kan ik doen?!

Er zijn veel mensen die lijden aan een chronische pijn in het bekkengebied.

In het verleden werd gedacht dat chronische bekkenpijn een aandoening is die alleen bij vrouwen voorkwam die zwanger waren geweest. Echter chronische bekkenpijn kan ook voorkomen bij niet-zwangere vrouwen en zelfs ook bij mannen.

 

Het bekken is een ingewikkeld gebied. Naast spieren, banden en gewrichten (het zogenoemde bewegingsapparaat) zitten in het bekken ook organen. Orgaanklachten beïnvloeden de functie van het bewegingsapparaat. Ook kunnen problemen in het bewegingsapparaat bijdragen aan het ontstaan van orgaanklachten.

Buiten lichamelijke oorzaken kunnen ook stress en spanningen een rol spelen bij het ontstaan van chronische bekkenpijn. Bij een studie bij mannen met een niet-bacteriële prostaatontsteking werden diverse myofasciale triggerpoints (spierknopen met uitstralingspijn) in de bekkenbodemspieren gevonden.

Bij dit soort klachten is het belangrijk dat je hulp zoekt. Een bekkenfysiotherapeut die gespecialiseerd is in chronische bekkenpijn zal de klachten uitgebreid inventariseren. Daarbij worden heel veel vragen gesteld over het bewegingsapparaat, de diverse orgaanfuncties, de spanningen die u kunt ervaren in uw leven en naar de invloed van de klachten op uw dagelijks leven. Vervolgens volgt er een uitgebreid niet inwendig lichamelijk onderzoek.

Op basis van alle gegevens wordt een diagnose gesteld en wordt in overleg met u een behandelplan opgesteld. De behandelingen kunnen bestaan uit: adviezen, ontspanningsoefeningen en manuele technieken rondom het bekkengewricht. Eventueel kan er door middel van dry needling gewerkt worden aan de eerder genoemde myofasciale triggerpoints. Dit alles gebeurt echter in nauw overleg met u.

0165 – 567 525

Gerelateerde artikelen