De hamstringblessure; uitgelegd door Robin

De hamstring bestaat uit 3 spieren; semimembranosus, semitendinosus en de biceps femoris. Deze hebben als functie om de knie te buigen of het been naar achteren te bewegen.

Een acute hamstringblessure is een plotseling felle stekende pijn aan de achterzijde van het bovenbeen. Ontstaat vaak bij explosieve bewegingen tijdens het sporten als sprinten, afremmen, wenden en keren. Binnen enkele dagen kan er een blauwverkleuring ontstaan. Tevens pijn ter hoogte van de hamstring. U kunt moeite hebben met wandelen en​/of fietsen. Pijn bij het buigen van de knie. Stretchen van ​de hamstring is gevoelig. En er kan sprake zijn van krachtsverlies.

 

Oorzaken:

– Onjuiste en of te korte warming up​;

– Eerdere hamstringblessures​;

– Overbelasting/vermoeidheid​;

– Verschil in spierkracht hamstring linker en rechter been​;

– Disbalans in kracht tussen quadricepsspieren en hamstrings​;

– Verminderde mobiliteit ​door gewrichts- en​/of spierproblematiek.

 

Diagnose:

Onze fysiotherapeuten stellen een diagnose aan de hand van anamnese, lichamelijk onderzoek en eventueel een echografisch onderzoek. Er wordt onderscheid gemaakt tussen​:

 

Graad 1: ​er is sprake van een verrekking. Hierbij zijn enkele spiervezels minimaal ingescheurd. Locatie van de pijn is goed aan te wijzen. Wandelen en fietsen gaat nog goed, echter zijn hardlopen of sprinten gevoelig.

 

Graad 2: ​er is sprake van gescheurd spierweefsel, hierbij zijn spiervezels gescheurd en er ontstaat een blauwverkleuring. Pijn is meer diffuus en moeilijker aan te wijzen. Vaak treedt hierbij ook krachtsverlies op. Men wil het been vaak meer ontlasten​.

 

Graad 3: ​er is sprake van een volledig afgescheurde spier. Hierbij ontstaat een forse blauwverkleuring en zwelling, daarnaast zal de vorm van de spier veranderen. De spier zal namelijk omhoog schieten, denk aan een elastiek dat breekt. Deze situatie is erg zeldzaam, vaak wordt dit verholpen doormiddel van een operatie.

 

Afhankelijk van het type en ​de ernst​ hiervan kan een behandelplan worden opgesteld. Dit behandelplan richt zich voornamelijk op het herstellen en aansterken van de hamstring​; oefentherapie heeft hierin een prominente rol.

 

Preventie:

Fysiotherapie kan daarnaast ook helpen bij het voorkomen van hamstringblessures. Doormiddel van een screening worden belangrijke aspecten onderzocht. Denk hierbij aan het objectiveren van krachtsverhoudingen tussen beide benen en het opsporen van mobiliteitsbeperkingen.

 

Heeft u vragen omtrent de hamstring blessure? ​Mail onze specialist robin@orthomedic.com

 

Gerelateerde artikelen