High Intensity Interval Training

High Intensity Interval Training (HIIT) bestaat uit korte intervaloefeningen met een hoge intensiteit, afgewisseld met kortdurende rustmomenten. Door de hoge inspanning en korte rust is deze manier van trainen zeer geschikt om snel veel vet te verbranden.

Vaak wordt rustige cardiotraining aangedragen om gewicht te verliezen. Dit omdat veel vet verbrand wordt tijdens inspanningen op een lage intensiteit. HIIT is precies het tegenovergestelde maar bereikt des te meer. Als u graag zo snel mogelijk vet verbrand, is deze manier van trainen veel efficiënter dan lange duurtrainingen.

Voordelen van HIIT
Het grootste voordeel van deze manier van trainen is dat het minder tijd kost en vaak betere resultaten oplevert dan langdurig op de loopband, hometrainer of crosstrainer staan. Dit komt doordat de intensiteit veel hoger is en door de relatief korte pauzes blijft de hartslag hoog en worden dus meer calorieën verbrand. Daarnaast kan HIIT uw fitheidsniveau nog verder verhogen.

Hoe ziet een High Intensity Training eruit?
Een training kan variëren van twintig tot dertig minuten, met daarnaast nog een warming-up en cooling down. HIIT bestaat uit intervallen van tien seconden variërend tot vijf minuten, waarbij de intensiteit hoger is dan de anaerobe drempel. De rustpauzes zijn korter en kunnen bestaan uit actieve rust (lage intensiteit) of complete rust.