Oncologische fysiotherapie voor alle fasen

In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 100.000 mensen de diagnose kanker te horen. Door screening en betere behandelmethoden krijgt kanker steeds meer het karakter van een chronische ziekte. De medische behandeling van kanker gaat echter gepaard met vervelende bijwerkingen die de kwaliteit van leven ernstig kunnen beïnvloeden. Om deze klachten te verminderen en herstel te bevorderen, biedt OrthoMedic oncologische fysiotherapie aan.

Voorbeelden van bijwerkingen door behandeling zijn pijn, spanningsklachten, stijfheid van gewrichten, stug littekenweefsel, oedeem, vermoeidheid en conditieverlies. De fysiotherapeut kan – door middel van oncologische fysiotherapie – in de verschillende fases van de ziekte een ondersteunende rol spelen.

Tijdens de behandelfase is het doel om conditie te behouden en spanningsklachten te het verminderen en verlichten. In de herstelfase is het doel om dagelijkse activiteiten weer uitvoerbaar te maken en de conditie te herwinnen zoals voor de medische behandelingen.

Mogelijkheden voor alle fasen

Ook in de palliatieve en de terminale fase kan de fysiotherapeut een rol spelen. In de palliatieve fase wordt de aandacht gericht op het behouden van de dagelijkse activiteiten en de algehele conditie. In de terminale fase richt een therapeut zich voornamelijk op comfort en het zoveel mogelijk behouden van de kwaliteit van leven. De wens van de patiënt staat hierbij uiteraard centraal.

Behandelingen zijn per persoon verschillend: iedereen stelt zijn eigen persoonlijke doelen passend bij de fase van de ziekte. De fysiotherapeut biedt daarin de benodigde begeleiding. Om de oncologische patiënt te begeleiden zijn kennis van de ziekte, medische behandeling en de gevolgen daarvan van belang. Bij OrthoMedic beschikken we over deze kennis en kunnen we een multidisciplinaire begeleiding bieden. De gespecialiseerde therapeut behoudt contact met andere zorgverleners om een zo optimaal mogelijke situatie te creëren.

Meer informatie over oncologische fysiotherapie

Meer weten over oncologische fysiotherapie of een afspraak maken? Neem contact op met een van onze vestigingen.

Gerelateerde artikelen