Oedeemfysiotherapie

Het menselijke lichaam bestaat voor tweederde uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfebanen en hersenbanen. Enorm veel processen verlopen dan ook via dit lichaamsvocht. Wanneer hier een storing plaatsvindt door bijvoorbeeld ziekte, stress of een ongeval, kan er een abnormale ophoping van weefselvocht ontstaan. Oedeemfysiotherapie kan dit verhelpen.

Oedeem is een abnormale ophoping van weefselvocht. Oedeem of lymfoedeem is een zichtbare zwelling door toename van vocht. Dit kan zich over het hele lichaam manifesteren of in ledematen. Door de vochtophoping is er meestal een verminderde mobiliteit, het veroorzaakt vaak pijn en er kunnen ontstekingen ontstaan. Wanneer er een groter trauma heeft plaatsgevonden, zoals een operatie, dan zijn er lymfeknopen of -vaten beschadigd en moet het vocht een andere weg zien te zoeken. Die weg wordt gestimuleerd door middel van oedeemtherapie.

Oedeemtherapie bestaat uit manuele lymfedrainage, een soort massage die het vochtafvoerende systeem bevordert. Door het hele lichaam zitten die lymfevaten en wanneer er een paar kapot zijn, zorgt de therapie ervoor dat het vocht omgeleid wordt.

Wanneer kan oedeemfysiotherapie helpen?

  • Zwellingen na een ongeval, na radiotherapie, chemotherapie en operaties (borstbesparend, mastectomie, prostaat etc.)
  • Verstuikingen, bloeduitstortingen, spierpijnen en spierletsels
  • Dystrofie, klachten aan het zenuwstelsel (zoals M.S., gezichtsverlamming, migraine)
  • Klachten als gevolg van stress (slapeloosheid, concentratieverlies)
  • Huidproblemen (chronische eczeem, acne, littekens)
  • Bloedcirculatiestoornissen (glaucoom, etalageziekte, open wonden)

Voor blijvend resultaat zijn vaak meerdere behandelingen nodig. Toch kan één behandeling al verschil maken en omdat te behouden wordt er compressietherapie gegeven of gebruik gemaakt van lymftaping. Wanneer alles stabiel is, volgen nog een aantal controlesessies en worden oefeningen en leefregels meegegeven. Deze leefregels zijn belangrijk voor het verdere verloop van de klachten.

Klik hier voor meer informatie over oedeemfysiotherapie.