Peesklachten: iedereen kan er last van krijgen

Peesklachten elleboog

Bij peesklachten of peesaandoeningen wordt vaak gedacht dat deze klachten alleen voorkomen bij mensen die veel sporten. Het is echter ook een veel voorkomend probleem bij mensen die veel minder actief zijn.

Een meerderheid van de patiënten die behandeld wordt aan tenniselleboogklachten, hielpijn, kniepeesklachten en achillespeesklachten doet niet aan sport. Tussen de 3 en 5 procent van de bevolking lijdt op enig moment in hun leven aan peesklachten. Deze klachten zijn vaak moeilijk te behandelen als de aandoening langer dan twaalf weken aanwezig is.

“Een meerderheid van de patiënten doet niet aan sport”

Twintig jaar geleden werd algemeen aangenomen dat de onderliggende aandoening bij peesletsels een aanhoudende ontsteking was. Huidig bewijs suggereert, dat peesletselaandoeningen verschillen van aandoeningen aan andere weefsels. Dit komt door een mislukt genezingsrespons van het lichaam.

Het peesweefsel raakt beschadigd door herhaaldelijke overbelasting of een traumamomentje tijdens het dagelijks leven. Het peesweefsel probeert de schade te herstellen door nieuwe zenuwvezels en bloedvaatjes te laten ingroeien. Echter, blijkt dit vaak ineffectief in het genezen van de peesaandoening en de afname van pijn. Pezen zijn in deze fase juist erg pijnlijk, zwak en lopen een verhoogd risico om in of af te scheuren.

Peesklachten behandelen

Er zijn veel manieren om peesaandoeningen te behandelen, de behandeling of revalidatie hangt af van de conditie van de pees op dat moment. Het behandelplan is progressief om de belasting op de aangedane pees op te voeren door middel van fysiotherapie en specifieke peestraining. Een aantal peesaandoeningen zijn te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Pijn aan de hiel
  • Pijn aan de achillespees
  • Pijn rondom de knie
  • Pijn aan de binnen- of buitenzijde elleboog
  • Pijn aan de schouder
  • Pijn rondom de heup
  • Pijn rondom het scheenbeen
  • Pijn in de bil

Herkent u bovenstaande klachten en wordt u erdoor gehinderd in het dagelijks leven of bij het sporten, maak dan een afspraak met een van onze fysiotherapeuten. Voor een afspraak of meer informatie kunt u altijd contact opnemen via info@orthomedic.com of door te bellen naar een van onze vestigingen.

Gerelateerde artikelen