Schouderprothese; Wat houdt dat in?!

Iedereen heeft er weleens van gehoord; een schouderprothese. In deze blog legt Justin uit wat het precies inhoudt en hoe de revalidatie daarna er ongeveer uit zal zien. Het begint vaak met artrose in de schouder die op den duur ondraaglijk wordt of de kwaliteit van leven dusdanig verminderd dat er op den duur een schouderprothese in gaat.

Waar begint het mee?
Het begint vaak met al maanden of jaren last aan de schouder. Vaak probeer ik als fysiotherapeut een oefenprogramma te maken om de schouderspieren sterken te maken bij het vermoeden van artrose. Dit programma duurt meestal 6 weken á 2 keer in de week. Mocht dit niet helpen stuur ik iemand terug naar de huisarts en vaak stuurt de huisarts u door naar de specialist (orthopeed). Uiteindelijk geeft de orthopeed een advies om een schouderprothese te zetten of zitten. U maakt uiteindelijk de beslissing om de operatie in te gaan of dat u het wilt uitstellen.

Voor de operatie
Is er uiteindelijk een operatiedatum gepland?! Dan wil ik gelijk met u aan de slag. De spieren moeten zo sterk mogelijk zijn voordat u de operatie in gaat. U krijgt 6 weken pre-operatief trainen á 2 keer in de week van OrthoMedic, mits u uw revalidatie na de operatie ook bij ons komt doen. Dit zorgt ervoor dat het herstelproces na de operatie sneller gaat en u ook beter revalideert nadat de schouderprothese gezet is.

Na de operatie!
Na de operatie begint de revalidatie pas. Hou er rekening mee dat de totale revalidatie 9-12 maanden kan duren. Het is belangrijk om zo snel mogelijk met fysiotherapie aan de slag te gaan. Vaak dezelfde week al. De fysiotherapeut geeft gelijk wat oefeningen mee voor thuis en gaat aan de slag met mobiliseren. Het is belangrijk om de schouder zo soepel en mobiel mogelijk te krijgen voordat we naar de volgende stap gaan. Bepaalde bewegingen mag u in het begin nog niet maken, maar andere bewegingen mag u al snel gaan doen.

De schouder is mobiel genoeg, dan begint de oefentherapie. De oefentherapie houdt in dat de schouder zo sterk gemaakt moet worden. Dit is belangrijk, want na een operatie verlies je veel spierkracht. Deze spierkracht moet terug komen en daarnaast wennen aan de schouderprothese die erin zit. U zal merken dat er week per week vooruit in zit en u steeds meer kan met de schouder. Uiteindelijk bespreken we samen wat het doel is waar we naartoe willen werken. Is dat normaal in het dagelijks leven kunnen functioneren, wilt u weer willen fietsen of kunnen hardlopen?! Daar gaan we de therapie op aanpassen, zodat u optimaal herstelt en uw doelen kan bereiken.

Wilt u meer weten?! Stuur een mail naar justin@orthomedic.com

Gerelateerde artikelen