Sporten met warm weer; 8 handige tips !

Aankomende week komt er weer warme lucht richting Nederland en de temperatuur gaat weer omhoog. We willen dan allemaal buiten gaan sporten en fitter worden. Een balletje trappen, een rondje hardlopen of wielrennen, allemaal activiteiten die we het liefst ondernemen met lekker weer. Het is belangrijk om met warm weer goed voorbereid op pad te gaan. Hieronder staan een 8-tal tips om te sporten met warm weer.

Begin langzamer dan normaal

Met sporten in warm weer ga je meer zweten, waardoor je meer vocht moet aanvullen. Probeer langzaam van start te gaan met het sporten en zorg ervoor dat je voor het sporten goed gedronken hebt. Is jouw inspanning korter dan 45 minuten dan hoef je niet te drinken tussendoor. Is de inspanning langer, zorg er dan voor dat je altijd een bidon met drinken bij je hebt. Ervaar je geen last van de hitte dan mag je langzaam het tempo op gaan voeren.

Drink voldoende maar niet alleen water !

Het lichaam kan ongeveer een liter water per uur opnemen in het lichaam. Naast vocht gaan er ook zouten en mineralen verloren tijdens het sporten. Zeker bij hardlopen en wielrennen, wat voornamelijk duursporten zijn. Zorg ervoor dat je bij warm weer een “isotone” sportdrank drinkt onderweg om de zouten en mineralen aan te vullen. Daarnaast is het ook belangrijk om tussendoor goed te eten als je langer gaat sporten. Het lichaam moet namelijk koolhydraten binnenkrijgen om voldoende energie te kunnen leveren.

Controleer je vochtbalans

Het is belangrijk om je vochtbalans in de gaten te houden. Slechts 3 procent vochtverlies (2 liter bij iemand van 70kg) geeft al een aanzienlijke vermindering van je prestatie bij het sporten. Ga voor en na het sporten op de weegschaal staan. Het verschil in gewicht is het vocht wat je verloren hebt.

Draag goede sportkleding 

Het is belangrijk om goede sportkleding te dragen die “ademend” is. Als de zon fel schijnt, is het handig om een petje op te doen voor de zon. Daarnaast is het advies om je goed in te smeren. Zodra je lichaamstemperatuur toeneemt door de zon en aan het verbranden is, kan je lichaam minder goed op de juiste temperatuur blijven.

Koelen tijdens het sporten

Dit zorgt ervoor dat je temperatuur onder controle blijft. Je kunt eventueel je kleding natmaken of water over je hoofd heen gooien. Een natte handdoek is eventueel ook nog een handige tip om koel te blijven.

Let op de ondergrond waar je op traint

Kunstgras of asfalt wordt altijd warmer bij hogere temperaturen. Het beste is om in de schaduw op een onverharde ondergrond te sporten. Je lichaam blijft dan beter op temperatuur en je kunt het langer volhouden.

Cooling down 

Na het sporten is het belangrijk om een rustige “cooling down” te doen. Als je dit niet doet kan je bloeddruk te snel dalen en kun je duizelig worden. Na het sporten is het daarom belangrijk om de vochthuishouding weer op orde te krijgen door goed te drinken en wat te eten om de koolhydraten bij de vullen.

Mocht je toch onverhoopt klachten ervaren tijdens of na het sporten dan kun je altijd contact opnemen met OrthoMedic voor een intake gesprek met een sportfysiotherapeut.

0165 – 567 525

www.orthomedic.com/contact

 

Gerelateerde artikelen