Manuele therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds de houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken (manipulaties) die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Heldere diagnose
De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in kennis van het houdings- en bewegingsapparaat. Aan de hand van een screening wordt vastgesteld of hier de oorzaak ligt van bijvoorbeeld nek-, schouder- of rugklachten. Als manuele therapie niet de aangewezen behandelmethode is voor een bepaald blessurebeeld, krijgt u advies voor een passende specialist.

Manuele therapie versus fysiotherapie
Een manueel therapeut heeft meer diagnostische mogelijkheden dan een reguliere fysiotherapeut en kan dus meer specifieke behandelingen verrichten. De samenwerking met sportartsen, huisartsen en andere behandelaars is eveneens kenmerkend voor de werkwijze van de manueel therapeut. Een sport-manueel therapeut is extra getraind in klachten waar juist sporters mee te maken krijgen.